SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

Κορυφαία Αξιοθέατα

αρχαιοπλογικο μουσειο κερκυρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας στεγάζεται από το 1967 στην περιοχή της Γαρίτσας, σε ένα διώροφο κτήριο, δείγμα του μοντερνισμού. Το Μουσείο φιλοξενεί αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο νησί.

Το διάστημα 2012-2016 υλοποιήθηκε ένα εκτεταμένο έργο ανακαίνισης του κτηριακού συγκροτήματος και εκσυγχρονισμού της έκθεσης.

Στόχος της νέας έκθεσης είναι να παρουσιάσει στους επισκέπτες την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους μέσα από μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα τέχνης αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

σερβικό Μουσειο κερκυρας

Σερβικό Μουσείο Κέρκυρας 

Το μουσείο εκθέτει υλικό που φαίνεται η τραγωδία των Σέρβων στρατιωτών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα λείψανα του Σερβικού στρατού, περίπου 150.000, μαζί και η κυβέρνησή τους, βρήκαν καταφύγιο και στοργή στην Κέρκυρα μετά την κατάρρευση του Σερβικού μετώπου ως αποτέλεσμα της πανωλεθρίας του Σερβικού στρατού από την Αυστρογερμανική επίθεση της 6ης Οκτωβρίου 1915.

Από τα τρία χρόνια παραμονής τους στην Κέρκυρα εκτίθενται φωτογραφίες που αποτελούν το μεγαλύτερο εκθετικό υλικό αλλά και άλλα εκθέματα όπως στολές, όπλα και εξοπλισμοί Σέρβων στρατιωτών και αξιωματικών, Σέρβικες σημαίες συνταγμάτων, εκκλησιαστικά άμφια και διάφορα άλλα αντικείμενα Σέρβων ιερέων, ιατρικά εργαλεία Σέρβων ιατρών από το νησί Βίδο το 1916, διακριτικά παράσημα και μετάλλια του Βασιλείου της Σερβίας και άλλα.

μουσειο σολωμου

Μουσείο Σωλομού

Είναι γνωστό ότι ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός έζησε κατά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και μέχρι του θανάτου του (1798-1957) στην Κέρκυρα, όπου και έγραψε το μεγαλύτερο αλλά και το σπουδαιότερο μέρος του έργου του, συμπεριλαμβανομένων και των “Ελεύθερων Πολιορκημένων”.

Το σπίτι όπου έζησε, έγραψε και πέθανε ο ποιητής, αφού καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναστηλώθηκε αργότερα και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Στο σπίτι του Σολωμού ιδρύθηκε από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και λειτουργεί ως “Μουσείο Σολωμού” το Κέντρο Σολωμικών Σπουδών.

βυζαντινο μουσειο

Βυζαντινό Μουσείο Κέρκυρας 

Το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας είναι ένα μουσείο μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης της Κρητικής και στις αρχές της Επτανησιακής σχολεία της Κέρκυρας , Ελλάδα . Βρίσκεται στην πρώην εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου της Αντιβουνιώτισσας .

Ο ναός , αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Αντιβουνιώτισσας , ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Κέρκυρας , πιθανότατα κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα . Από το 1984 , μια πλούσια συλλογή από κειμήλια και φορητές εικόνες είναι στην επίδειξη στην εκκλησία της Αντιβουνιώτισσας .

Η εκκλησία της Αντιβουνιώτισσας είναι μονόχωρος , ξυλόστεγη βασιλική στην οποία το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Κερκυραϊκού εκκλησίες της περιόδου σώζονται ακέραια : δηλαδή , οι φάκελοι εξωνάρθηκα του ναού σε τρεις από τις τέσσερις πλευρές του . Το εξωτερικό , το οποίο έχει τοξωτά πόρτες και παράθυρα , είναι απλό , το μόνο διακοσμητικό στοιχείο είναι ένα οδοντωτό γείσο – μια μορφολογία που χτυπήματα και με την επιτυχή διαπραγμάτευση των όγκων . Το καμπαναριό με τοξωτά ανοίγματα στο πάνω μέρος , ανεβαίνει στην ανοικτή αυλή στο ανατολικό άκρο του μνημείου

μουσειο ασιατικης τεχνης κερκυρα

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου. Έκτοτε, το Μουσείο λειτούργησε σαν πόλος έλξης, προσελκύοντας και πολλές άλλες δωρεές, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων.

κήπος του λαού

Κήπος του Λαού

Ο Κήπος του Λαού στην Κέρκυρα είναι ένα μικρό πάρκο, ένας χώρος πρασίνου, που βρίσκεται δίπλα στα Ανάκτορα, στην άκρη της Παλιάς Πόλης, στη Σπιανάδα. Από τη μια του μεριά βλέπει προς τη θάλασσα, το Παλιό Φρούριο και το Μανδράκι, το λιμάνι του φρουρίου και από την άλλη περνά ο δρόμος για το δημοτικό πάρκινγκ της πόλης, στη Σπιανάδα.

Συνορεύει επίσης και με το Μποσκέτο, τον άλλο κήπο της Κέρκυρας που βρίσκεται στην πλευρά αυτή και διαθέτει παιδική χαρά, αλλά και την Παναγία Μανδρακίνα (ή Παναγία Μανδρακίου), την κόκκινη μικρή εκκλησίτσα με την περίτεχνη όψη. Η εξαιρετική θέα στην θάλασσα από τον Κήπο του Λαού και η ηρεμία και η χαλάρωση που προσφέρει τον κάνουν ιδιαίτερα δελεαστικό για όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν εκεί την βόλτα τους στα καντούνια της Παλιάς Πόλης.

MON REPO CORFU

Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας (Μον Ρεπό)

Το αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας βρίσκεται μέσα στο πάρκο του ανακτόρου Μον Ρεπό (Mon Repos), το οποίο αποτελεί πηγή φυσικής ομορφιάς από μόνο του, καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών και ζώων.

Το κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο, βρίσκεται σε περίοπτη θέση και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο για το νησί της Κέρκυρας, καθώς στεγάζει σπάνια ευρήματα αλλά και κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία

παλιο φρουριο

Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας 

Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας (ενετικά: Fortezza Vecchia) είναι φρούριο χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους (κορυφαί) και αποτελεί το ανατολικό άκρο της πόλης. Η θέση της χερσονήσου βρίσκεται ανατολικά από την αρχαία πόλη της «Κόρκυρας», ανάμεσα στον κόλπο της Κέρκυρας στα βόρεια και τον όρμο της Γαρίτσας στα νότια.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελούσε ιδανική επιλογή, καθώς επέτρεπε την εύκολη πρόσβαση στο θαλάσσιο δίκτυο και τον πλήρη έλεγχο των γειτονικών ακτών, ενώ τα ψηλά οχυρώματα σε συνδυασμό με την τεχνητή τάφρο καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση οποιουδήποτε επιδρομέα.

αχιλλειον

Αχίλλειον

Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας. Βρίσκεται στον οικισμό Γαστούρι, περίπου 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.

Η έπαυλη αυτή σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Ραφαέλε Καρίττο (Raffaele Caritto) και Αντόνιο Λάνντι (Antonio Landi) με επόπτη τον πρόξενο της Αυστρίας στην Κέρκυρα Αlexander Warssderg στην αρχή, και μετά τον θάνατό του τον βαρώνο Von Bucowitz, σε πομπηιανό ρυθμό και χτίστηκε το 1890 με εξ ολοκλήρου δαπάνη της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, η οποία λόγω της ευαίσθητης υγείας της ζήτησε την οικοδόμησή της.

Την έπαυλη την αφιέρωσε στον Αχιλλέα, απ’ όπου και το όνομα της, τον περίβολο της οποίας πλούτισε με αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

αγγελοκαστρον

Αγγελόκαστρο

Το Αγγελόκαστρο είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νησί της Κέρκυρας στην κορυφή της υψηλότερης αιχμής της ακτής του νησιού στη βορειοδυτική ακτή κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα και πάνω στην άκρη της κορυφής της απότομης πλαγιάς.

Η προέλευση του ονόματός του δεν είναι απολύτως σαφής, μερικοί ιστορικοί αναφέρουν ότι το 1214 ο Μιχαήλ Α΄ ο Κομνηνός, δεσπότης της Ηπείρου κατέλαβε την Κέρκυρα και μετά από το θάνατό του, ο Μιχαήλ Β’ ο Κομνηνός, οχύρωσε την περιοχή χτίζοντας το κάστρο και του έδωσε το όνομα του πατέρα του: Αγγελόκαστρο. Σήμερα το κάστρο, αν και εσφαλμένα, ονομάζεται και Κάστρο του Αρχάγγελου Μιχαήλ

to-topto-top